ورود

نمای کرتین وال

نمای کرتین وال

نمای کرتین وال – نمای لامل

admin

22
آوریل

نمای کرتین وال شیشه ای یکی از پرکاربردترین انواع نماهای شیشه ای می باشد. نمای کرتین وال در برگردان پارسی معنای “دیوار پرده ای” را به خود می گیرد ، اگر بخواهیم از منظر لغت شناسی به آن نگاه کنیم متوجه می شویم که از دو جزء “دیوار (که به منظور نوعی پوشش و جداکننده به کار برده شده) و “پرده” (که هم بر سبکی وزن دلالت دارد و هم شفافیت) ، تشکیل شده است.

در واقع نمای کرتین وال شیشه ای سیستم پوشش دهنده بیرونی ساختمان است ، پوششی غیر ساختاری که خودش به صورت جداگانه یک “سازه” محسوب می شود ، به این معنا که هیچ بار مرده ای از ساختمان را به دوش نمی کشد و تنها نیرویی که بر آن وارد می شود وزن خودش و نیروی بادی است که با احتساب موقعیت اقلیمی و ارتفاع ساختمان بر آن وارد خواهد شد.

معماران و طراحان متخصص با دانش طراحی تکنولوژی نمای کرتین وال شیشه ای ، یکی از زیبا ترین نما های مدرن را با کاربرد آلومینیوم و شیشه ارائه می دهند ، در واقع آنها آینده را طراحی می کنند.

از مزایای نمای کرتین وال شیشه ای :

  • Thermal Break کاهش مصرف انرژی به دلیل عایق بندی حرفه ای این سازه توسط
  • سبکی ساختاری و کاهش وزن مرده ساختمان
  • نهایت استفاده از شفافیت نور روز
  • Unitized system سرعت بالای اجرا بهره مندی از
  • امکان ترکیب آسان با سایر پوشش های نما
  • Opening امکان نصب یا مدل های بازشو
  • کاهش هزینه نگه داری و مراقبت
  • توانایی مقاومت در برابر لرزش های حاصل از باد های شدید و یا زمین لرزه
  • جلوگیری از دستبرد و سرقت
  • مقاومت در برابر حرارت بالا و حتی آتش
  • Passive House دارای استاندارد های
  • Glass Roof امکان اجرای تا شیب 2درجه
  • امکان استفاده از شیشه های یک ، دو یا چند جداره
  • امکان استفاده از طیف عظیم طرح ها و رنگ های شیشه

-این سیستم بجز مواردی که قوس در کار داشته باشیم محدودیت دیگری ندارد که آن را هم نیز میتوان به صورت چند ضلعی کار نمود اما تجربه ثابت میکند که با این کار تعداد یونیت های شیشه زیاد شده و آن شفافیت اولیه را از نما میگیرد و در هزینه تمام شده کار نیز تاًثیر به سزایی خواهد داشت.

سازه های زیرمجموعه نمای کرتین وال شیشه ای انواع متفاوتی دارند که پس از معرفی شرح مختصری از آنها را بازگو خواهیم کرد :

1.نمای کرتین وال شیشه ای درپوش دار (Cover Cap)

2.نمای کرتین وال شیشه ای بدون قاب (Frameless)

3.نمای کرتین وال شیشه ای نیمه قاب دار (Semi Frame)

(Cover Cap) سیستم درپوش دار :

در این روش زیر سازی توسط پروفیل های عمودی و افقی موسوم به “Transoms” و “Mullions” که با یکدیگر یک شبکه را تشکیل می دهند انجام می شود. شیشه ها مستقیماً بر روی استراکچر لامل قرار گرفته و یک درپوش فشاری”Pressure Plate” آن را از بیرون بر روی لامل آلومینیومی محکم می کند و به جهت زیبایی کار Face Cap هایی با عرض مشخص اما طرح و طول دلخواه بر روی آن قرار میگیرد. برای مقاومت این سازه در برابر شرایط آب و هوایی متفاوت از لاستیک های EPDM برای آب بندی حرفه ای محصول استفاده می شود.

سامانه نیمه درپوش دار (Semi Frame) :

در این روش یکی از قسمت های افقی یا عمودی (به دلخواه) حذف خواهد شد و از لاستیک های عایق و چسب های مخصوص پایه سیلیکونی استفاده می شود.

سامانه بدون فرم (Frameless) :

در روش نمای کرتین وال شیشه ای فریم لس اگر به سطح شیشه بنگریم شاهد یک سطح یکدست خواهیم بود اما فریم های شیشه به شکل سایه از زیر شیشه مشخص خواهد بود. از مزایای این شیشه می توان سهولت در نگه داری و نظافت و همچنین سرعت نصب بالا (به علت آزادی استفاده از سیستم یونیتایز “Unitized system” ) اشاره کرد. کرتین وال های فریم لس دو روش متفاوت برای نصب دارند :

1.روش U-Channel

2.روش Full Frame-less Step-Unite

روش U-Channel

در این روش Spacerهای شیشه به شکل U در آمده تا مانند پازل روی وادار های آلومینیومی که روی لامل قرار دارند توسط لقمه های مخصوص فلزی  glass holder   فیکس شوند ، همچنین فواصل خالی بین شیشه ها توسط چسب های مخصوص سیلیکونی پوشانده خواهد شد. این سامانه به دلیل نداشتن کاسِت از روش دیگر یعنی Step-Unite مقرون به صرفه تر است. همچنین زیر سازی و دیتیل های کار لازمه کار فنی بوده و در بحث معرفی این سازه ها نمی گنجد.

روش Full Frame less Step-Unite

در این سیستم شیشه درون کاسِت ها فیکس می شود و کاست ها با پیچ یا پرچ به ترنسم و مولیون فیکس شده و به جهت عایق شدن در آنها از لاستیک های EPDM و چسب های مخصوص سیلیکونی استفاده می شود. اکنون شیشه ها اسمبل شده اند و برای نصب بر روی سازه اصلی ساختمان آماده می باشند.

لامل چیست ؟

اسنراکچر آلومینیومی نمای کرتین وال، یا در واقع همان پروفیل های آلومینیومی که شیشه بر روی آنها سوار می شوند ؛ “لامل” نامیده می شوند.
در نمای کرتین وال، لامل ها در دو بخش افقی و عمودی ارائه می شوند. لامل های افقی “ترنسم” و لامل های عمودی “مولیون” نام دارند. لازم به ذکر است که در اجرای سیستم های نمای کرتین وال ، به طور معمول ترنسم (لامل افقی) در سایز طولی کوچکتری نسبت به مولیون (لامل عمودی) ارائه می شود اما می بایستی که عرض لامل ها با یکدیگر برابر باشند. وجود این اختلاف سایز در طول لامل ها به این خاطر بوده که بیشتر بار شیشه بر روی لامل های عمودی (مولیون) خواهد بود، اما در افق دید بعضی از طراحان و آرشیتکت ها و به دلیل بالا رفتن سطح زیبایی بصری نما از داخل ، اندازه طولی ترنسم و مولیون را با یکدیگر برابر در نظر می گیرند که این بسته به ظرافت در طراحی نما و معماری می باشد.

انواع لامل :

لامل ها انواع مختلفی را به خود اختصاص می دهد که از لحاظ جنس متریال به دسته های ذیل طبقه بندی می شوند :

لامل آلومینیومی : Aluminium Curtainwall

ALUMINIUM-CURTAINWALL-ECOARC

لامل فولادی : Steel Curtainwall

لامل چوبی : Timber Curtainwall

عایق بندی در لامل :

نمای لامل به شکلی طراحی شده که بتوان هرچه بهتر آنها را عایق نمود و از ساختمان در برابر نیرو های جوی و زیست محیطی منطقه محافظت نمود. به این منظور در طراحی مقاطع آلومینیومی (لامل) ، شیار هایی تعبیه شده است که بتوان لاستیک های EPDM جهت اعمال ترمال بریک (Thermal Break) به سازه را به آن متصل نمود. برای بالاتر رفتن سطح عایق بندی کار در برخی از سیستم های نمای کرتین وال از لاستیک های پلی آمید نیز استفاده می شود و استفاده از Thermal Break در هر سیستم کرتین وال ، مختص به خود آن سیستم طراحی خواهد شد. به طور مثال در سیستم Cover Cap (درپوش دار) پلی آمید روی لامل قرار میگیرد اما در سیستم فریم لس استپ یونیت (Full Frameless) ، پلی آمید درون خود لامل قرار میگیرد و به نوعی می توان گفت که مراحل ساخت لامل این سیستم جدا از سایر سیستم ها خواهد بود. سیستم های نمای لامل به دلیل شکل ظاهری و اعمال عایق های حرارتی از عایق بندی بالایی برخوردار است و نفوذ پذیری در این سیستم نما امکان پذیر نمی باشد.

لامل ها قبل از اجرای نمای کرتین وال در کارخانه تولید و لقمه بندی می شود و سپس به کارگاه ارسال خواهد شد. لازم به ذکر است در سیستم اجرای یونیتایز تمامی مراحل نصب در کارخانه انجام خواهد شد و تنها نصب نمای لامل بر روی ساختمان در محل کارگاه انجام خواهد گرفت.

مهمترین مزیت های نمای کرتین وال را به شرح زیر می توان شناخت:

1- سبکی ساختار و کاهش بارمرده ساختمان

2- افزایش مقدار نور ورودی به ساختمان

3- کاهش مصرف انرژی

4- سرعت بالای اجرا

5 – عایق بندی کامل رطوبتی و حرارتی و صوتی

6- امکان ترکیب آسان با سایر سیستم های پوشش نما

7- امکان اجرا به صورت پیش یاخته و یا نیمه پیش ساخته

8- تنوع ویژگی های و آپشن های ظاهری سیستم

9- زیبایی و بخشیدن جلوه های خاص مدرن در شب و روز

10  – امکان نصب انواع مدل های بازشو بر روی آن

11 – کاهش هزینه های بهره برداری و نگهداری ساختمان

12- کیفیت بالای قطعات

13- تامین شرایط آسایش ساکنین

14- رفتار تنشی مناسب در مقابل نیروی زلزله

نمای کرتین وال

در واقع نمای کرتن وال از دسته نماهای خشک ؛ نماهای تهویه شونده محسوب می شود که زیبایی خاصی نسبت به نسل قبل از آن نمای فریم لس روی آهن دارد (سیستم فریم لس روی آهن سیستم قدیمی که مشکلات آب بندی و هوابندی متعددی داشت)

مورد دیگری که درباره نمای کرتن وال می بایستی ذکر شود آن است که استراکچر آلومینیومی لامل کرتین وال قابلیت نصب متریال های دیگر پوششی از قبیل ورق آلومینیوم کامپوزیت و یا با محاسبات سازه ای نمای سرامیکی را نیز را دارد.

آلومینیوم :

زیبایی و قابلیت آنادایز آلومینیوم در رنگ های متنوع و یا خاص بر مزیت های کرتن وال می افزاید.  نمای کرتین وال به صورت صنعتی ساخته می شود و کل ساختار آلومینیومی نمای کرتین وال به صورت یکپارچه در مقابل انواع تنش های ساختمان نظیر زلزله ، باد ، نشست احتمالی بنا و … به صورت کاملا منعطف عمل می نماید و مزیت اصلی آن قابلیت منحصر به فرد آلومینیوم است به لحاظ این که می تواند با مقاطع مختلف و طبق دیتیل های طراحی شده اکستروژن شود که از نظر تولید قطعات لامل جهت آب بندی و یا سوار کردن لاستیک های درز بندی و هوابندی روی آن با هیچ نوع مصالح دیگری قابل مقایسه نیست .

انواع سیستم های معماری Architecture نمای کرتین وال 

در این بخش به توضیح انواع ظاهر کلی نمای ساختمان که از طریق نمای کرتن وال به دست می آید می پردازیم.  این موضوع برای معماران و آرشیتکت ها و طراحان به لحاظ ظاهر تمام شده نما از نظر میزان خط و خطوط بصری نمایان  و غیر نمایان حائز اهمیت می باشد  .

انواع راهکارهای ایجاد خطوط کلی معمارانه و طراحی فاز 2  در نماهای کرتین وال شیشه ای وابسته به دو عامل اصلی می باشد که شامل در نظر داشتن استحکام سازه ای نما و خطوط نمایان پیش بینی شده توسط آرشیتکت پروژه می باشد.اجرای این خطوط کلی معماران در  نمای کرتین وال یا لامل آلومینیومی curtain wall به دو روش کلی با درپوش نگهدارنده ( FACE-CAP ) و بدون درپوش (FRAME-LESS) اجرا می شود. .

همانطور که اشاره شد انتخاب سیستم های اجرای نمای کرتین وال به دو عامل استحکام و خطوط نمایان نما وابسته می باشد که در نماهای فریم لس (بدون خطوط نمایان ) با استفاده از دو سیستم u-channel و فریم دار انجام می گیرد.

انواع سیستم نمای کرتین وال فریم لس FRAME-LESS

در مدل فریم لس ، هر یک از دهانه های شیشه دارای فریمی است که از پشت شیشه را قاب کرده و روی  لامل توسط لقمه های آلومینیومی ویژه نگه داشته می شوند و از خارج ساختمان تنها درز مابین شیشه ها قابل رویت خواهد بود . ویژگی اصلی نمای فریم لس این است که در آن سطح شیشه به صورت پیوسته دیده می شود.

الف – سیستم  کرتن وال فریم لس  u-channel

این سیستم عموما به عنوان یکی از سیستم های سبک و مقرون به صرف شناخته شده که به لحاظ فنی ، اجرای آن در ساختمان های با ارتفاع بالا توصیه نمی شود و با توجه به نوع اتصال شیشه و میزان تحمل بار در این سیتم ابعاد مدول ها می بایست به صورت محدود و حدالامکان با ارتفاع کم در نظر گرفته می شود.

 ب- سیستم فریم دار

این سیستم در نماهای فریم لس به عنوان یکی از روش های با استحکام بالا و مورد اطمینان شناخته شده و با توجه این که در این سیستم شیشه ها در کارخانه تولید شیشه بر روی فریم های آلومینیومی آماده شده متصل و به صورت پنل های آماده در محل پروژه بر روی مدول های تشکیل شده توسط لامل های افقی و عمودی نصب می شود، به لحاظ تسریع در اجرای نما نیز نقش بسزایی دارد. شایان ذکر است در طراحی برخی شرکت های تولید کننده پروفیل های آلومینیومی امکان تبدیل هر یک از مدول ها به بازشوی مخفی تنها با اضافه کردن یراق آلات لازم امکان پذیر بوده و نیازی به تولید مجدد این بازشو ها نیست.

سیستم درپوش دار فیس کپ  FACE-CAP

در سیستم نمای کرتن وال – لامل درپوش دار ، شیشه مستقیما بر روی استراکچر لامل قرار می گیرد و درپوش های نگهدارنده از بیرون شیشه را روی لامل فیکس می کند . لاستیک های EPDM استفاده شده در این سیستم شیشه ها را در محل های اتصال کاملا هوابندی و آب بندی می نماید. امکان نصب درپوش های متنوعی با عرض 5 سانتی متر و با طول و فرم های متنوع بر روی دماغه های لامل وجود دارد.

 نمونه پروژه